Napjainkban egyre több olyan esetről hallani, hogy „több éves szakmai tapasztalattal rendelkező szakember“ vállal chiptuningolást gépjárműtulajdonosoknak a könnyű pénzszerzés reményében. Az óvatlanság elkerülése végett partnerünk, az egyik legismertebb, több mint 24 éve működő chiptuningra szakosodott műhely, az MMC Autochip osztja meg velünk tapasztalatait.

 

A chiptuning működése:

A motor működését a computer (Engine Control Unit, ECU) vezérli, a motortérben levő jeladóktól beérkező információk alapján. Az összes jeladó adata az ECU-hoz fut be, ennek alapján megy végbe az értékelés és a parancskiadás. Chiptuning során az autó vezérlő egységében lévő vezérlőchipet programozzák típusspecifikusan, a gyári határértékek között akár a jobb hatásfok, az optimális működés vagy a fogyasztáscsökkentés érdekében.

A chiptuning egyedi beállítást, finomhangolást jelent. Ezt nem lehet interneten keresztül megrendelni bármilyen webáruházból, mivel egyrészt szellemi termékről beszélünk, másrészt speciálisan egy adott autóhoz készül el az autó állapotának és természetesen az ügyfél kéréseinek figyelembevételével. Ehhez nincs szükség semmilyen bizonytalan eredetű elektronikai áramkörök vagy doboz utólagos beszerelésére, mivel a motort a saját computere hibátlanul tudja vezérelni.

Chiptuninggal megvalósítható az összes motorfunkcióhoz tartozó paraméter egymással összhangban történő módosítása a fordulatszám és terhelés függvényében. Figyelembe veszik a motor állapotát, a futott kilómétert, ügyfél vezetési stílusát stb. Lehetőség van egyéni kérések teljesítésére is, pl.: célzott erősítésre a gyárilag nyomatékszegény fordulatszám tartományokon. Partnerünk, az MMC Autochip minden esetben a motor saját gyári szoftverét optimalizálja, és a típusválasztásban megadott értékekre garanciát vállal, továbbá az eredeti állapotot minden esetben díjmentesen visszaállítják.

 

 

Mire figyeljünk oda?

Az egyik legfontosabb tényező, hogy a chiptuningot csak és kizárólag szakemberek végezzék, többéves szakmai tapasztalat és megfelelő szaktudás birtokában. Egy jó szakember a saját szellemi tudásából sokat tud profitálni, mivel az évek során tapasztalati úton, mérési eredményekkel és tesztekkel, több ezer óra számítógép előtt eltöltött idővel rengeteget fejlődik és minden típus-specifikus ismeretet elsajátíthat. Mivel a motoroptimalizálás személyre szabott beállításokat tesz lehetővé, így az ehhez szükséges szoftverek és hardverek megléte és folyamatos fejlesztése nélkülözhetetlen az új autótípusok megjelenése miatt. Az ehhez szükséges háttér milliós nagyságrendet képvisel, így joggal feltételezhető a feltűnően olcsó chiptuning esetén a fenti feltételek hiánya.

Sajnos gyakori eset, amikor az ügyfél azzal keresi fel partnerünket, hogy chiptuning van az autójában, de különböző hibajelenségeket tapasztal: füstöl, sokat fogyaszt, a gáz-pedál túl érzékeny, hibaüzenetek jelennek meg a műszerfalon stb. Sok esetben elég megdöbbentő dolgokkal szembesülnek a computer adatainak kiolvasása után, de a megtalált hibákat az ügyfelekkel minden esetben azonnal közlik és korrigálják.

Hogyha azt halljuk, hogy interneten keresztül elküldik valahová a gyári chip információit és majd egy tuningprogramot töltenek a computerre, egyértelmű, hogy egy olyan közvetítővel vagyunk kapcsolatban, akinek halvány sejtelme sincs a motorfunkcióhoz tartozó jelleggörbékről és magáról a chiptuningról. Ilyenkor egyéni kérések teljesítéséről ne is ábrándozzunk, csak reménykedhetünk, hogy legalább egy átlagértékekre beállított tuningot kapunk bármilyen motor károsodás nélkül. Így érdemes olyan helyre vinni az autót, ahol a program írását is önállóan meg tudják oldani az egyedi kérések és az autó állapotának figyelembevételével.

 

A chiptuning egy nagyon hasznos és jó dolog, de feltétlenül tájékozódjunk és nézzünk utána, hogy kire bízzuk autónkat! Hosszú távon a legolcsóbb lehet a legdrágább, így ne az ár legyen a mérvadó, ha chiptuning után érdeklődünk.

További információkért látogassatok el a www.autochip.hu vagy a www.chiptuning.hu oldalak egyikére.