Sajnos napjainkban egyre több olyan „kvázi” mesterről hallunk, akik a könnyű pénzkereset reményében több éves szakmai tapasztalatot hirdetve csábítják be az óvatlan gépjármű-tulajdonost chiptuning elvégzésére. A jelenség megállítására természetesen nincs lehetőségünk, de partnerünk, az MMC Autochip segítségével olvasóink figyelmének felhívására igen. Az alábbiakban a 22 éves tapasztalattal működő és egyik legismertebb, chiptuningra szakosodott műhely tapasztalatait osztjuk meg.

A chiptuningot csak szakemberek végezhetik, többéves szakmai tapasztalat és megfelelő szaktudás birtokában. A motoroptimalizálás személyre szabott beállításokat tesz lehetővé, ehhez nélkülözhetetlen különböző szoftverek és hardverek megléte, amelyek folyamatos fejlesztése elengedhetetlen az új autótípusok megjelenése miatt. Az ehhez szükséges beruházás milliós nagyságrendet képvisel, így joggal feltételezhető a feltűnően olcsó chiptuning esetén a fenti feltételek hiánya.

Chiptuning során az autó vezérlőegységében lévő chipet programozzák át, az optimális működés és a jobb hatásfok érdekében. Ehhez nincs szükség semmilyen bizonytalan eredetű elektronikai áramkör vagy doboz utólagos beszerelésére, ami plusz hibalehetőséget jelentene. A motort a saját computere tudja hibátlanul vezérelni, amit gyárilag erre a célra terveztek. A motortérben található összes jeladó adata a computerhez fut be, az értékek valósak, a programozás a computeren belül történik.

Chiptuninggal megvalósítható az összes motorfunkcióhoz tartozó paraméter egymással összhangban történő módosítása, fordulatszám és terhelés függvényében. Személyes kapcsolat jön létre az ügyfél és a programozó között, így egyéni kérések is megoldhatóak, pl. célzottan lehet erősíteni a gyárilag nyomatékszegény fordulatszám tartományokon. Egy jó szakember a saját szellemi tudásából profitál (nem mások termékét árulja), mivel az évek során, tapasztalati úton, mérési eredményekkel és tesztekkel, több ezer óra számítógép előtt eltöltött idővel minden típus-specifikus ismeretet elsajátított. 

Itt is igaz a mondás: "Nem minden arany, ami fénylik." - azaz nem minden chiptuning jó.

Gyakori eset amikor az érdeklődő azzal keresi meg ügyfelünket, hogy chiptuning van az autójában, de különböző hibajelenségeket tapasztal: füstöl, sokat fogyaszt, a gázpedál túl érzékeny, hibaüzenetek jelennek meg a műszerfalon stb. A computer adatainak kiolvasása után sok esetben megdöbbentő dolgokkal kell szembesülniük, finoman úgy fogalmaznak, hogy vannak még bátor emberek ebben az országban...

A megtalált hibákat ügyfeleikkel minden esetben közlik és korrigálják. Ha azt hallják, hogy interneten keresztül elküldik valahová a gyári chip információit, és majd érkezik a tuningprogram, amit rátöltenek a computerre - teljesen egyértelmű, hogy egy közvetítővel van dolguk, akinek halvány sejtelme sincs a motorfunkcióhoz tartozó jelleggörbékről és a chiptuningról. Egyéni kérések teljesítése ebben az esetben nem valósulhat meg, csak reménykedhetnek, hogy legalább egy átlagértékekre beállított tuningot kapunk és a motor nem fog károsodni a bizonytalan eredetű beállításoktól. Adott típusnál és azonos motornál is lehetnek különbségek: pl. VW Golf 1.6-ot szerelik Siemens, Marelli és Bosch computerrel, a különböző szoftververziókról nem is beszélve.

Partnerünk az MMC Autochip minden esetben a motor saját gyári szoftverét optimalizálja, és a típusválasztásban megadott értékekre garanciát vállal. 

A chiptuning optimalizálási szempontból egy nagyon hasznos és jó dolog, de feltétlenül tájékozódjunk róla, hogy kire bízzuk autónkat! Hosszú távon a legolcsóbb a legdrágább lehet, tehát ne csak az árra kérdezzünk rá, ha chiptuningról érdeklődünk!

Amennyiben további kérdése volna hívja bizalommal partnerünket vagy keresse fel honlapjaikat a www.autochip.hu és www.chiptuning.hu címen!